Ohjeita tarkistuslistan käyttöön

Vaatimukset-osiossa esitetään tilaryhmittäin tiloihin kohdistuvia esteettämysvaatimuksia. Kunkin vaatimuksen kohdala esitetään myös lähde sekä oikealla asukas/käyttäjäryhmä, jota vaatimus koskee.

Tarkistuslista-osiossa voit laatia omia kohdekohtaisia tarkistuslistoja ja merkitä niihin miten esteettömyys toteutuu kohteessa. Listoja voidaan käyttään oman suunnittelutyön tarkistamiseen sekä ARA:n ja rakennusvalvonnan kanssa asiointiin.

Ajankohtaista-osiossa näkyvät merkittävimmät esteettömysalan uutiset ja tulevat tapahtumat. Uutiset ja tapahtumat siirtyvät sivulla näkyvään arkisto-osioon kun ne eivät ole enää ajankohtaisia.

Tarkistuslistan laadinta

1 Kohdassa ”Tarkistuslistat” valitaan ”Luo uusi tarkistuslista”

2 Luo tarkistuslista -sivulla syötetään kohteen nimi (1) ja tarvittaessa kohteen kuvaus. Valitaan asukkaat (2), joita tarkistus koskee.

Valitaan tarkasteltavat tilat (4). Tilalistauksia voi seuraavassa vaiheessa avata ja sulkea erillisestä valikosta, jolloin saadaan tilakohtaisia tarkistuslistoja.

Valitaan onko kohteessa ARA-rahoitus (4) vai ei.

Valitaan ”luo tarkistuslista”. Lista tallentuu kohteen nimellä automaattisesti, mutta vain jos käyttäjä on kirjautunut sivuille. Kirjautumatta tehdyt valinnat eivät säily.

3 Järjestelmä generoi tarkistuslistan. Listaa voidaan käydä läpi tilakohtaisesti valitsemalla oikeanpuoleisesta valikosta käsiteltävät tilat. Paikanpäällä tapahtuvaa tarkistusta varten listan voi oikealla sijaitsevista napeista tulostaa, tallentaa PDF:nä tai word-dokumenttina. Jos verkkoyhteys on käytössä, listaa voi käyttää paikanpäällä myös kannettavala tietokoneella tai tabletilla.

Jos halutaan tehdä toinen tarkistuslista ensimmäisen listan pohjalta, voidaan oikealta valita ”Kopioi tarkistuslistaksi” ja tehdä avautuvaan listapohjaan tarvittavat muutokset. Tällöin myös nimi on syytä vaihtaa versionhallinnan helpottamiseksi.

Tarkistuslistan käyttö

Kunkin tilan kohdalla valitaan yksi neljästä vaihteoehdosta: Toteutuu, Ei koske, Ehdollinen, Ei toteudu.

Kommenttikenttään voi kirjoittaa lisätietoja, mikä on erityisen suositeltavaa jos valittuna on Ehdollinen tai Ei toteudu.

Listan läpikäymisen voi keskeyttää milloin vain. Tulokset tallentuvat automaattisesti järjestelmään, kunhan nettiyhteys on käytössä ja käyttäjä on kirjautuneena. Listaa voidaan täydentää milloin vain, joko jatkamalla suoraan avoinna olevaa listaa, tai avaamalla lista uudelleen Tarkistuslistat-sivulta.

Jo käsitellyn esteetömyyskriteerin voi avata uudelleen v-avausnapilla, jolloin valintoja voi muuttaa ja kommentteja lisätä tai täydentää.

Valmiin listan voi tulostaa ja liittää suunnitteluasiakirjoihin.